Kladné a záporné aspekty, které ovlivňují cenu nemovitosti.

Následující faktory jsou pouze orientační, ale jejich důležitost může být v různých případech a pro různé kupce zcela rozdílná, nicméně platí, že tyto faktory hrají při stanovování ceny určitý vliv.

Je několik základních faktorů, které taktéž mohou negativně ovlivnit prodej nemovitosti:

  1. lokalita
  2. cena
  3. situace na trhu
  4. osobní přístup
  5. špatná prodejní strategie
Lokalita

To v jaké oblasti nemovitost vlastníte je úplně nejdůležitější faktor prodeje, který ovlivňuje celý proces prodeje. A navíc tento parametr nemůžete nijak ovlivnit, jen se mu efektivně přizpůsobit pomocí dalších nástrojů, které máte k dispozici. Cenu, stav nemovitosti a podmínky prodeje. 

        

klady Smile

      Centrum města +

„     Dobrá adresa“ +

Cihlový byt +

Osobní vlastnictví +

Přítomnost zastávek MHD +

Od druhého patra, s výtahem +

Balkon, terasa +

Pěkný výhled z okna, terasy, balkonu +

Renovace bytu +

Les, park v okolí +

Vysoké stropy +

Byt v domě s méně byty, v činžovním domě +

Občanská vybavenost v okolí +

Bezpečné okolí pro děti +

Orientace bytu na více světových stran


 

- zápory Frown


 

Přízemní byt bez východu na zahradu

Poslední patro bez východu na střechu

Bez sklepa

Půdní byt bez terasy, balkonu, výtahu

Vyšší patra bez výtahu

Rušná hlavní silnice v blízkosti

Záplavové území

Byt bez balkonu nebo lodžie

Špatný stav nemovitosti

 

 

 

Na co si jako prodávající máte dát pozor při prodeji Vaší namovitosti

Triky realitních kanceláří

Jako samostatně prodávají vlastník nemovitosti se lehce můžete stát trnem v oku a štvanou zvěří pro realitní kanceláře. Některé z nich a to kupodivu zejména ty velké a největší, které kolikrát hřeší na své postavení na trhu, na vás budou zkoušet různé kličky a triky, na které jim můžete velice rychle skočit a které mají jediný cíl: abyste jim podepsali exkluzivní a nebo jinou smlouvu o spolupráci, aby ji mohli nabízet a mít z Vaší nemovitosti provizi. Na tom by samo o sobě nebylo nic špatného, pokud ale realitní makléř bude postupovat korektním a férovým způsobem. Což se však hlavně u velkých realitek se stovkami makléřů často neděje. Tito makléři pracují nejčastěji na živnostenský list a jsou okolnostmi přímo nuceni, protože nemají žádný zaručený příjem, používat ty nejpodlejší finty, aby dostali vaši nemovitost do nabídky. Protože když nic neprodají, nebudou mít žádnou výplatu.

1. Falešný kupec

Makléř volá vlastníkovi a hned, aniž by nemovitost viděl tvrdí: „Já už mám kupce“! nebo „Já už přijedu s konkrétním zájemcem…“ Přijedou na prohlídku a zájemce si nemovitost prohlíží, křičí a vyskakuje nadšením, že nemovitost strašně moc chce a chce jít okamžitě do banky pro peníze… Má to, ale jeden háček. Napřed musíte makléři podepsat exkluzivní smlouvu, aby makléř mohl celý obchod se zájemcem zrealizovat. Makléř předloží exkluzivní smlouvu. Vlastník je rád, že našel kupce a podepisuje. A zde šťastný příběh končí… pro vlastníka samozřejmě. Zájemce byl totiž nastrčená figurka, která měla zájem pouze předstírat, aby vlastníka vylákala k podpisu exkluzivní smlouvy!!! Většinou má příběh toto pokračování: Makléř volá vlastníkovi druhý den a sděluje mu: „bohužel si to náš zájemce rozmyslel, už vaši nemovitost nechce, ale nebojte se najdu Vám jiného“. A vlastník, jelikož mu včera podepsal exkluzivní smlouvu je v pasti a musí se modlit, aby mu makléř nějakého toho kupce skutečně přivedl. Je teď zcela v rukou „podvodníka“, protože to nic jiného není, když takovým způsobem makléř získá na vlastníkovi exkluzivní smlouvu…

Jak tomu předejít? Buď nepodepisujte nic a dejte makléři provizi po uskutečnění obchodu, nebo mu podepište exkluzivní smlouvu pouze na jméno toho konkrétního zájemce, kterého si přivede makléř s sebou na prohlídku, když ten zájemce nekoupí, exkluzivní smlouva zaniká bez náhrady. Tak vyloučíte to, že kupující od záměru odstoupí, makléř bude mít exkluzivku a vám jako vlastníkovi zbudou oči pro pláč.

2. Nereálná (neprodejná) cena

Makléř přijede na prohlídku a už od dveří slibuje: „ Když mi podepíšete exkluzivní smlouvu, já vám tu nemovitost prodám za milióny a milióny..“ Což vlastníkovi samozřejmě lahodí, protože si myslel, že za nemovitost dostane pouze půlku toho, co teď slibuje makléř „odborník“. S důvěrou podepíše exkluzivku a ono se nic neděje, čas ubíhá a žádný zájemce. Když pak vlastník makléřovi volá, tak makléř začne v tom lepším případě skuhrat, svíjet se a brečet na telefonu, že je špatná situace a že vlastník měl snížit cenu. A milý vlastník, protože už je nyní v časovém presu a peníze už potřebuje podlehne… A sníží cenu, často i na méně než původně chtěl prodat sám, a ještě z toho mála pak při prodeji musí zaplatit makléřovi provizi..

Jak tomu předejít? Pokud už chcete dát nemovitost realitce, udělejte „konkurz“ a pozvěte si více rk - 5 až 6. Proberte s nimi nemovitost, zeptejte se na situaci na trhu, za kolik by nemovitost prodali a za jak rychle a pak se rozhodněte. A nebo se řiďte sám sebou a tímto průvodcem a prodávejte sám/a. Ušetříte na provizi.

3. Bleskovka

Tento trik je velmi rafinovaný. Makléř přijede na schůzku pozdě a hodně chvátá. Nemovitost slíbí prodat v nereálně krátkém čase v řádu dnů a týdne, popř. nemovitost odkoupit. Vše dokládá předtištěnou, graficky vyvedenou smlouvou, někdy velmi jednoduchou, velmi krátkou, velmi rychle čitelnou smlouvou (aby jste se nebáli, že je dlouhá), někdy dlouhou, nečitelnou smlouvou, napsanou nesrozumitelně, velmi drobným písmem a navíc značně obsáhlou. Když pak smlouvu ztěžka pročítáte, zjistíte, že závazek prodat v tomto krátké čase a za Vámi požadovanou cenu ve smlouvě chybí, nechybí tam, ale exkluzivní doložka pro rk. Když pak tuto smlouvu nedejbože podepíšete, nemůžete makléře zastihnout. Nebere vlastníkovi telefon, v kanceláři se nechává zapírat, nebo je na dovolené, nejčastěji na Kanárských ostrovech, kam tyto„úspěšné“ makléře posílá realitka. A proč úspěšné?! Vy když pak jako vlastník, tedy voláte na centrálu a chcete, aby se s tím prodejem té vaší nemovitosti něco dělo, tak vám nakonec někdo po telefonu na centrále v Praze, v Teplicích, nebo v Ostravě poradí, ať tu smlouvu vypovíte. Což vlastník s radostí udělá. A zde se chytnul do dalšího špinavého triku. Jelikož tím porušil smlouvu, realitní kancelář záhy posílá fakturu s tučnou smluvní pokutou, která je napsaná v nečitelné smlouvě podepsané s„uspěchaným“ makléřem..

Jak tomu předejít? Nevěřit slibům a vše co vám kdokoli předloží k podpisu si pozorně přečtěte a podívejte se, kde ve smlouvě jsou ty sliby, které vám makléř slibuje a zda jsou tam nějaké sankce pokud makléř své sliby nedodrží. A zda jsou tam nějaké sankce pro vás. Nenechte se vmanévrovat při schůzce s makléřem do situace, že nemá čas. Naopak, ptejte se makléře na všechny okolnosti prodeje a pozorně ho poslouchejte. Nechte si také vysvětlit všechny odstavce smlouvy. Makléř by měl být Vašim pomocníkem a rádcem, pokud je v úzkých nebo Vám nedokáže odpovědět, raději se s ním rozlučte.

 

Masivní inzerce Exportujeme na

Za nás hovoří čísla Jasně a přehledně